W Polsce dywan w kuchni nie jest często spotykanym elementem wyposażenia. To rozwiązanie jest natomiast dość często stosowane w krajach takich jak Kanada, Stany Zjednoczone lub Skandynawia. U nas przyjęło się, że dywan w kuchni jest rozwiązaniem niepraktycznym i niekomfortowym. Nie jest to opinia do końca słuszna, bo dywan może w niezwykły sposób ozdobić kuchnię i nadać jej przytulnego charakteru. Jaki dywan sprawdzi się zatem w kuchni?
Dywan kuchenny powinien być odpowiednio dopasowany kolorystycznie i wzorniczo do mebli i podłogi. Musimy mieć na uwadze, że podłoga w kuchni jest bardziej narażona na zabrudzenia niż w innych pomieszczeniach. Z tego względu w kuchni najlepiej sprawdzą się dywany z krótkim włosiem, z włókien syntetycznych oraz tkane na płasko. Takie dywany można łatwo wyczyścić odkurzaczem lub usunąć z nich szybko wszelkie plamy. Nie warto wybierać dywanów z bardzo długim włosiem (tzw. shaggy) albo futrzanych, ponieważ będą się w nich gromadzić trudne do usunięcia okruszki.
Priorytetową sprawą dotyczącą posiadania dywanu w kuchni jest jego stabilność. To istotna sprawa dotycząca bezpiecznego poruszania się po kuchni. Powinniśmy więc zadbać o to, aby dywan się nie przemieszczał i nie ślizgał. Jak rozwiązać ten problem? Wystarczy kupić niedrogą matę/siateczkę antypoślizgową, którą rozłożymy pod dywanem.
Warto kupić dywan do kuchni, ponieważ nada on niepowtarzalnego i przytulnego charakteru temu wnętrzu. Teraz jest to łatwiejsze niż kiedyś, bo produkowane są modele dywanów odpowiednich do kuchni.